Solianka. Zupa po mięsku, o wyrazistym smaku.

Zupa z mięsem, którą proponuję jest moją wersją rosyjskiej i ukraińskiej solanki.

dscn5533

W zależności od wywaru wyróżnia się solankę mięsną, rybną lub grzybową. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom. W przypadku mojej solianki smak wyostrzają ogórki oraz kapary.

Składniki:

  • 15- 20 dg karkówki
  • 15-20 dg wołowiny z udźca
  • 5-10 dg  wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 duże kwaszone ogórki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 kostki masła
  • 20 zielonych oliwek
  • 20 kaparów
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól pieprz
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania: 

Pokroić mięso w cieniutkie paseczki i podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w piórka. Osobno smażymy wędlinę pokrojoną tak jak mięsko. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażony na połowie porcji masła posiekany czosnek następnie podlewamy winem, przyprawiamy sporą ilością soli oraz pieprzu, gotujemy przez 15 minut. Ogórki kroimy w słupki i dusimy na reszcie masła z kilkoma łyżkami wody do miękkości. Ogórki oraz kapary  dodajemy do zupy gotując jeszcze 10 minut

dscn5537_0

 

Zupę podajemy z łyżką śmietany oraz z oliwkami.

Smacznego :)