Łagodny krem z dyni, z pikantnym kurczakiem

krem Zupa krem z dyni jest uwielbiana przez całą moją rodzinę, cudownie rozgrzewająca z racji dodatku imbiru. Delikatny i aksamitny krem przełamany pikantnym smakiem kurczaka. Uczta dla oczu i podniebienia. Idealna o tej porze roku.

 

 

Składniki:

  • 2 kg dynia
  •  łyżka masła
  • oliwa
  •  imbir
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
  •  bulion
  • 2 piersi z kurczaka
  • bazylia, oregano, cząber, pieprz cayenne, papryka słodka, sól

Przygotowanie:

Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W zależności od pojemności naszego garnka, wykorzystujemy tyle dyni, na ile osób mamy zamiar ugotować naszą pyszną zupę krem. Ja wykorzystałam 2 kg dyni( porcja na dwa obiady dla 5 osobowej rodzinki).

W garnku roztapiamy jedną łyżkę masła z oliwą, wkładamy imbir (w proszku lub świeżo starty) i delikatnie podsmażamy przez około pół minuty. Następnie dodajemy naszą dynię, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, odrobinę gałki, kurkumy( dla uzyskania pięknego koloru) i smażymy, mieszając przez około 3 minuty.

Do garnka dolewamy bulion tak aby przykryć dynię i gotujemy do miękkości- około pół godziny. Następnie zdejmujemy z gazu, całość miksujemy blenderem na gładki krem. Dolewamy śmietankę i doprawiamy jeszcze według własnego uznania. 

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 2 cm), przyprawiamy mieszanką ziół (bazylia. oregano…)utartych w moździerzu i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.

Zupę serwujemy z kurczakiem, można ją posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

 SMACZNEGO :)