DSCN0824

Quiche z cukinią i pomidorami

Ten kruchy placek wypełniony wytrawnym nadzieniem może być przepyszną alternatywą dla szybkiego obiadu czy kolacji na ciepło.

Młoda cukinia, dojrzałe i aromatyczne pomidory, do tego sporo ziół sprawia, że całość komponuje się idealnie i smakuje wprost bajecznie.

To podane na gorąco bogactwo smaków, zapachów oraz kolorów.

Quiche powinna być pieczona w ceramicznej formie, które dłużej utrzymuje ciepło co jest bardzo istotne przy serwowaniu wytrawnych dań.

Składniki:

Spód:

  • 0,5 kostki masła,
  • szczypta soli oraz ziół prowansalskich,    
  • 1 żółtko,DSCN0820
  • 250 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • Przygotowanie:
  • 2 młode cukinie,
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, świeża bazylia
  • 3 jajka
  • 18% śmietana
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Spód: Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól oraz zioła, żółtko oraz posiekane schłodzone masło. Ciasto wyrób na gładką masę, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wyłóż ciastem formę i nakłuj je widelcem.
Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na nie groch, lub fasolę. Tak przygotowane wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut (do momentu, aż brzegi lekko się zarumienią).

W czasie, gdy ciasto będzie się piekło przygotuj masę. Śmietanę , jajka, koncentrat, sól, pieprz starannie wymieszaj.

Na podpieczony, ciepły spód wyłóż pokrojone w plastry: cukinię, pomidory oraz cebulę. Warzywa oprósz oregano, bazylią i pieprzem.
Spód wyłożony warzywami piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Następnie całość zalej przygotowaną wcześniej masą i piecz przez 20 min.

Quiche udekoruj świeżą bazylią i… Gotowe.

Smacznego!