placki z dyni

Nie taka dynia straszna, jak ją malują cz. 1 . Placki z dyni

Dynia to bardzo wdzięczny owoc jesieni. Można ją przygotowywać na różne sposoby. Zwykłymi daniami, z tej jakże rzadko goszczącej w naszej kuchni bani, możemy zachwycić domowników jak i naszych gości. Bogactwo smaku oraz koloru  skłoni do tego żeby nie jeden zatwardziały niejadek zjadł obiadek. Nie będę was męczyła kolejnym przepisem na inny niż wszystkie krem z dyni. Dynia nie musi być nudna i mdła!

Tym razem placuszki z dyni, banalnie proste w przygotowaniu, przepięknie wyglądające na talerzu i bajecznie smakujące.

Z wydrążonej dyni można zrobić wazon lub pachnący lampion, czy tę jakże modną ozdobę halloweenową – co tylko dusza zapragnie

 

PLACUSZKI Z DYNI                                               

( dla całej rodziny + zbłąkany wędrowiec )

Składniki:

  • miąższ ze średniej dyni( ok. 2kg)
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę, jajka, imbir, przyprawiamy wg. gustu. Wszystko dokładnie mieszamy i kładziemy na patelnię, smażymy aż placuszki się zarumienią na piękny złoty kolor.

SOSY:

A’la tomate frito:

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól , świeżo zmielony pieprz
  • cukier około 1 łyżki – do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Na oliwie  podsmażamy cebulkę aż się zeszkli, dodajemy czosnek a następnie pomidory i chwilę smażymy pod przykryciem. Doprawiamy solą i cukrem. Całość miksujemy

Serowy:

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 150g twardego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni z odrobiną oliwy, następnie dodajemy posiekany czosnek. Do garnka wlewamy śmietanę,dodajemy ser i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Podgrzewamy,cały czas mieszamy tak aby ser się rozpuścił. Doprawiamy do smaku

Czosnkowy:

Składniki:

  • jogurt naturalny( typu greckiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Do jogurtu wyciskamy czosnek, dodajemy posiekaną natkę , doprawiamy do smaku.

Sosy nadają się doskonale do makaronów, są też świetne do chipsów, nachosów,  potraw z jajek ,…Właściwie do wszystkiego.